Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus (Quintance) Hemiptera: Aleyrodidae κατάγεται από την νοτιανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας.
Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Ιταλία και στη χώρα μας το 2016 στην περιοχή της Κέρκυρας σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές.
Κύριοι ξενιστές είναι τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, ο λωτός, η αχλαδιά και άλλα είδη καλλιεργουμένων και καλλωπιστικών φυτών.
Τα αβγά είναι επιµήκη-οβάλ έως νεφροειδούς σχήµατος µε µήκος 0,2mm και εναποτίθενται σε σπειροειδή σχηµατισµό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Αρχικά έχουν κιτρινωπό χρωµατισµό και στη συνέχεια αποκτούν σκούρο καφέ και τελικά µαύρο χρωµατισµό χρωµατισµό καθώς το έµβρυο αναπτύσσεται αναπτύσσεται.
Οι νεαρές προνύµφες προνύµφες είναι µαύρου χρώµατος, πεπλατυσµένες, φέρουν 6 πόδια και περιφερειακά 2 επιµήκη και αρκετά µικρότερου µήκους ακανθώδης νηµάτια.
Κινούνται ενεργά στα σκιαζόµενα µέρη του φυλλώµατος και αφού εισάγουν τα στοµατικά µόρια εντός των φύλλων εκδύονται, χάνουν τα πόδια τους, αποκτούν οβάλ σχήµα και προσηλώνονται στο συγκεκριµένο σηµείο.
Μετά από δύο επιπλέον εκδύσεις εµφανίζονται τα πτερωτά ενήλικα, τα οποία σε κατάσταση ηρεµίας, ο γενικός τους χρωµατισµός των πτερύγων είναι ένα µεταλλικό γκρί-µπλέ χρώµα µε ανοιχτόχρωµα σηµάδια.
Ανάλογα µε τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόµου µπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 µήνες.
Η διασπορά των εντόµων σε µεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται µε την διακίνηση προσβεβληµένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβληµένων τµηµάτων φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύµφες των εντόµων.
Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης είναι οργανισμός καραντίνας ο οποίος πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνισή του σε άλλες περιοχές.
Οι αρμόδιες Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες μπορούν να παγματοποιούν ελέγχους κυρίως κατά τους µήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε φυτείες εσπεριδοειδών που βρίσκονται κοντά σε σηµεία εµπορίας, εισαγωγής, διακίνησης και παραγωγής δενδρυλλίων εσπεριδοειδών.
Οι καλλιεργητές, όταν εντοπίζουν ύποπτα συμπτώματα να προβαίνουν σε ενημέρωση των αρµόδιων φυτοϋγειονοµικών υπηρεσιών (∆/νσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου).
Πηγή: www.monemvasia.gov.gr